Zespół składa się z dwóch badaczek: Lidii Przymuszały (językoznawczyni) i Doroty Świtały-Trybek (kulturoznawczyni), które zajmują się interdyscyplinarnymi badaniami dotyczącymi dziedzictwa kulturowego Śląska (zwłaszcza dziedzictwa kulinarnego). Efektem wieloletniej współpracy badaczek są liczne artykuły oraz monografie (autorskie i pod redakcją) poświęcone tej problematyce, a przede wszystkim Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska (Opole 2021, wyd. Uniwersytet Opolski). Celem prac zespołu na najbliższe lata jest przygotowanie kolejnych tomów Leksykonu, poświęconych różnym aspektom śląskich kulinariów. Obecnie trwają prace nad kolejnym tomem Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska. T 2: Naczynia i sprzęty kuchenne.
Członkinie zespołu:
dr hab. Lidia Przymuszała, prof. UO (Katedra Języka Polskiego)
dr hab. Dorota Świtała-Trybek, prof. UO (Katedra Nauk o Kulturze i Religii)