W czasopiśmie naukowym „Język Polski” (2022, z. 1, s. 129-133) opublikowano recenzję Leksykonu. Poniżej fragment recenzji.
Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska jego autorki Lidia Przymuszała i Dorota Świtała-Trybek charakteryzują jako „rodzaj tematycznego słownika języka i kultury kulinarnej regionu, łączącego aspekty lingwistyczny i kulturoznawczy” (s. 9). Jest to wynik wieloletniej współpracy obu badaczek, dzieło imponujące i ujmujące modną w ostatnich czasach regionalną problematykę kulinarną w sposób całościowy i wieloaspektowy. Rzecz do czytania przez amatorów i miłośników kultur regionalnych, ale też dzieło pod względem językoznawczym bez zarzutu, wzorowe, uzupełniające lukę tematyczną w kategorii słowników gwarowych i regionalnych polszczyzny.
(…) Recenzowany Leksykon… może służyć jako wzorzec metodologiczny, strukturalny i tekstowy twórcom tematycznych słowników regionalnych. Jest też książką efektowną pod względem edytorskim, ma twardą okładkę i ułatwiającą życie czytelnikowi zakładkę w formie wszytej wstążeczki – rzecz dziś rzadka.
Instytut Językoznawstwa
pl. Mikołaja Kopernika 11
45-040 Opole
pok. 203
tel.: +48 77 541 60 03
e-mail: ij@uni.opole.pl
Uniwersytet Opolski
ul. Kopernika 11a
45-040 Opole
Rektorat
tel.: 77 541 59 03
Biuro Kanclerza
tel.: 77 541 60 70
NIP: 754-000-71-79
Regon: 000001382